Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Η φύση μας δίνει τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες και να έχουμε μία ζωή γεμάτη από υγεία. Επιπλέον μας βοηθά στο να προλάβουμε την εμφάνιση ασθενειών χρησιμοποιώντας τα δώρα της. Ούτως ή άλλως η ζωή με προϊόντα της φύσης μόνο ηρεμία και υγεία μπορεί να μας δώσει. Ακόμη κι αν δε μπορέσουμε να θεραπεύσουμε μπορούμε να επιβραδύνουμε αλλά και να κάνουμε καλύτερη την ποιότητα ζωής μας.
Ας δούμε λοιπόν τα μπαχαρικά που μας δίνει απλόχερα η φύση και που μας βοηθάν στην πρόληψη του καρκίνου. Η ένταξη των μπαχαρικών αυτών στην καθημερινή μας διατροφή μόνο καλό μπορει να μας κάνει αφού ανεβάζουν και τη διάθεσή μας.

*Κουρκουμάς: Είναι ο βασιλιάς των μπαχαρικών, όταν πρόκειται για την μάχη κατά των ασθενειών και του καρκίνου. Εκτός από αυτό προσθέτει ένα κεφάτο χρώμα στο φαγητό μας. Ο κουρκουμάς περιέχει την ισχυρή κουρκουμίνη που έχει αποδειχθεί κλινικά ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων που προκαλούν καρκίνο του προστάτη, μελάνωμα, καρκίνο του μαστού, όγκο στον εγκέφαλο, καρκίνο του παγκρέατος και λευχαιμίας. Η κουρκουμίνη προάγει την Απόπτωση (προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο του κύτταρου) που εξαλείφει με ασφάλεια τα κύτταρα του καρκίνου, χωρίς να κινυνεύει η ανάπτυξη των άλλων υγιών κυττάρων.

*Μάραθος: Οπλισμένο με φυτο-θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν τίποτα άλλο παρά να αποδεχθούν την ήττα, όταν έρχονται αντιμέτωπα με το μάραθο. Μια σούπα με ντομάτα, μάραθο, σκόρδο ή φρέσκες σαλάτες με μάραθο είναι ένα ιδανικό ορεκτικό πριν από ένα γεύμα πορεία.

*Σαφράν: το δικαρβοξυλικό οξύ, φυσικό καροτενοειδές που ονομάζεται «κροκετίνη» και είναι το πρωταρχικό στοιχείο που καταπολεμα τον καρκίνο, είναι αυτό που ο κρόκος περιέχει. Αναστέλλει όχι μόνο την εξέλιξη της νόσου, αλλά επίσης μειώνει το μέγεθος του όγκου κατά το ήμισυ. Αν και αυτό είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο,μερικές κλωστές σαφράν αξίζουν τα λεφτά τους στο φαγητό σας.

*Κύμινο: Βοηθά στην πέψη, ωστόσο τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολύ περισσότερα. Ένα βότανο με χαρακτηριστικά αντι-οξειδωτικά, το κύμινο περιέχει μια ένωση που ονομάζεται «Thymoquinone» που ελέγχει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για τον καρκίνο του προστάτη. Έτσι, αντί τα λιπαρά σνακ προσθέστε αυτό το καρύκευμα στο ψωμί σας, στα φασόλια ή τη σάλτσα έχοντας ενα πιάτο πλούσιο σε γεύση και υψηλή αξία για την υγεία. Στο ρύζι και τη σαλάτα είναι υπέροχο!

*Κανέλα: Δεν χρειάζεται περισσότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη καθημερινά για να κρατήσετε μακριά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ένα φυσικό συντηρητικό τροφίμων, η κανέλα είναι μια πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Μερικοί από τους αποτελεσματικότερους τρόπους να εντάξετε την κανέλα στη διατροφή σας είναι:

-Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα φλιτζάνι τσαγιού τσάι κανέλα (σε φύλλα ή φακελάκι)
-Στα δημητριακά του πρωϊνού ή στο γάλα σας προσθέστε λίγη κανέλα.
-Μία απόλαυση είναι στα φρούτα να προσθέσετε κανέλα.
-Μέλι και κανέλα σε ένα ποτήρι γάλα σας πριν πάτε για ύπνο εξασφαλίζει ότι θα κοιμηθείτε ήρεμα!

*Ρίγανη: Είναι ένας δυνητικός παράγοντας στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη. Συνδυάζεται με όλα τα πιάτα της ελληνικής κουζίνας και είναι απίθανη στην πίτσα!

*Πιπέρι Καγιέν / καψαϊκίνη (τσίλι πιπεριές): Ενα πολλά υποσχόμενο μπαχαρικό με αντικαρκινικές ιδιότητες, αρκεί να μην είναι υπερβολική η δόση. Η καψαϊκίνη προκαλεί τη διαδικασία της απόπτωσης που καταστρέφει το δυναμικό των καρκινικών κυττάρων και μειώνει το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων της λευχαιμίας σημαντικά.

*Τζίντζερ: Το ταπεινό αυτό μπαχαρικό μπορεί να υπερηφανεύεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, την ενίσχυση του μεταβολισμού και το γεγονός ότι μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Εύκολα μπορείτε να το προσθέσετε σε πιάτα λαχανικών, πιάτα με ψάρια και σαλάτες, καθώς το τζίντζερ βελτιώνει τη γεύση στο μαγείρεμα.

Άλλα: γαρίφαλο, γλυκάνισο, βασιλικός, σκόρδο, κύμινο, fenugreek, μουστάρδα, φύλλα δυόσμου, δεντρολίβανου, λιμονίνης (φρέσκο λεμόνι), το παρθένο ελαιόλαδο, το ξύδι και το αβοκάντο είναι άλλη καταπολεμούν τον καρκίνο συστατικά διατροφή.

Ο Δρ Κ Medhi, Ανώτερος Σύμβουλος, Ιατρικής Ογκολογίας μας πληροφορεί σχετικά με άλλες διατροφικές συνήθειες που μπορεί να κρατήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:

1. Η διατροφή που βασίζεται σε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και φασόλια είναι ο καλύτερος βιολογικός τρόπος για την καταπολέμηση του καρκίνου.
2. Προσθέστε φυτικές ίνες: Αντικαταστήστε το άσπρο ρύζι με καστανό ρύζι σε γεύματα
3. Ολικής αλέσεως ψωμί αντί άσπρου.
4. Τρώτε φρέσκα φρούτα με τη φλούδα.
5. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τις φλεγμονές.
6. Μαγειρέψτε με ελαιόλαδο αντί φυτικού ελαίου
7. Αποφύγετε συσκευασμένα ή τηγανητά τρόφιμα που είναι πλούσια σε trans λιπαρά οξέα
8. Αποφύγετε το επεξεργασμένο αλάτι. Ακόμη και το ορυκτό αλάτι πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ.
9. Οι ασθενείς με καρκίνο: Μην βάζετε στη διατροφή σας κουρκούμη ή συμπληρώματα χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.

Και μία συνταγή για μία αντικαρκινική σαλάτα:

Κουσκούς σαλάτα με λιαστή ντομάτα

υλικά:

Κουσκούς σταρένιο 120 γρ

Κουρκουμάς 1 gm

Αλάτι / πιπέρι για τη γεύση

Λιαστές ντομάτες 2

2 ελιές πράσινες

2 ελιές μαύρες

2 φύλλα δυόσμου

χυμός ενός λεμονιού

1 κ.σ. Τζίντζερ

Πιπεριά καυτερή 15 gm

Ελαιόλαδο 2 κ.γ.

κρόκος 1/8 κ.γ.

2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

6 φύλλα μαρουλιού

Μέθοδος:

1. Σε ένα τηγάνι βάζουμε αλάτι, το πιπέρι, την κουρκούμη, το κους-κους, το ελαιόλαδο και το σαφράν. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

2. Τώρα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, πιπεριά, ελιές, λιαστή ντομάτα, κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) και τζίντζερ. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε δυόσμο. Βάζουμε 2 φύλλα μαρουλιού σε μία πιατέλα . Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα και τα βάζουμε στην μέση από τα δύο φύλλα της πιατέλας. Προσθέτουμε και το κους κους και τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Σερβίρουμε δροσερή τη σαλάτα μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου