Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΙΦΑΔΟ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ
Το στιφάδο είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά, αν και ομολογώ ότι το τρώμε σπάνια. Είναι χρονοβόρο, θέλει διαδικασία για να γίνει αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Συνήθως το κάνω σε ένα τραπέζι στις γιορτές μαζί με όλα τα υπόλοιπα παραδοσιακά εδέσματα. Δοκιμάστε το με τον τρόπο που σας δίνω και θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!
ΥΛΙΚΑ
1 λαγός ή κουνέλι (ή 1.5 κιλό μοσχάρι σε κομμάτια ή 1 κοτόπουλο μεγάλο κομμένο σε κομμάτια)
2 κιλά κρεμμυδάκια μικρά
1/4 ποτήρι νερού ξύδι
1 ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο
1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού κονιακ (προαιρετικά)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ντομάτα πολτοποιημένη
2 δαφνόφυλλα
3-4 κοκκους μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ ή από νωρίς το πρωί και για 2-3 ώρες βάζουμε σε μία λεκάνη με ξύδι και κρασί το κρέας μας, το οποίο το έχουμε κόψει σε κομμάτια, να μαριναριστεί. Ιδιαίτερα ο λαγός και το κουνέλι χρειάζονται να μείνουν αρκετές ώρες μέσα στη μαρινάδα.
Το πρωί καθαρίζουμε τα κρεμμύδια προσέχοντας να μη κόψουμε την ουρίτσα τους για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο. Καθαρίζοντας τα κρεμμύδια ένα ένα τα χαράζουμε σταυρωτά από τη μία κορυφή τους.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας μας. Βγάζουμε το κρέας σε μία πιατέλα. Στο λάδι μας βάζουμε τώρα τα κρεμμύδια μας χαμηλώνοντας τη φωτιά μας στο μέτριο για να μελώσουν. Τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Αφού μελώσουν τα κρεμμύδια μας ρίχνουμε το κονιάκ, το κρασί και το ξύδι και κουνάμε την κατσαρόλα μας. Προσθέτουμε το κρέας μας και τη τομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε μισό ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μη λιώσουν τα κρεμμύδια. Για να ανακατέψουμε απλά κουνάμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και σιγοβράζουμε προσθέτοντας αν εξατμιστούν τα υγρά λίγο βραστό νερό (συνήθως δε χρειάζεται). Σιγοβράζουμε για περίπου 1.5 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας μας.
Δοκιμάστε να βάλετε πολύχρωμους κόκκους πιπεριών για ξεχωριστή γεύση!
Σερβίρουμε συνοδεύοντας με πουρέ ή πατάτες τηγανιτές. Το στιφάδο όμως μπορούμε κάλλιστα να το φάμε και σκέτο. Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου