Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΛΑΧΑΝΟΣΑΡΜΑΔΑΚΙΑ
Χρονοβόρο, δύσκολο αλλά αγαπημένο φαγητό για τον χειμώνα και ιδίως για το γιορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων.
Με τη συνταγή αυτή δε θα σας πέσουν βαριά στο στομάχι.
ΥΛΙΚΑ
1 λάχανο μεγάλο
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσ. ρύζι
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κ.γ. ρίγανη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμό από ένα λεμόνι
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλεύρι
1/2 λίτρο από το ζωμό του φαγητού
χυμό ενός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο προσεχτικά και σε βάθος σκάβοντας σιγά σιγά με το μαχαιράκι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το λάχανο και το αφήνουμε να πάρει 2 βράσεις.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεχωρίζουμε τα φύλλα . Κρατάμε τα εξωτερικά για να τα στρώσουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Κόβουμε από τα φύλλα τα χοντρά μέρη και τα κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, τη ρίγανη , το λάδι , αλάτι και πιπέρι και λίγο νερό και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανου το ανοίγουμε καλά στον πάγκο μας και βάζουμε στην μία άκρη ένα κουτάλι γέμιση. Τυλίγουμε προσεχτικά αλλά όχι σφιχτά πολύ γιατί θα φουσκώσει η γέμιση και θα σκιστεί το φύλλο μας.
Κάνουμε τα σαρμαδάκια και τα απλώνουμε κυκλικά πάνω από τα φύλλα που έχουμε στρώσει στην κατσαρόλα μας. Προσθέτουμε νερό να τα σκεπάσει και 4 κ.σ. λάδι καθως και το χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά. Αφού βράσουν αφαιρούμε προσεχτικά το ζουμί που θα έχει απομείνει στην κατσαρόλα μας γιατί θα το χρειαστούμε για την μπεσαμέλ μας.
Σε ένα μικρό κατσαρόλι βάζουμε το λάδι να κάψει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά ζωμό από το φαγητό μας και ανακατεύουμε. Έχουμε έτσι μία αραιή μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Μπορούμε αν θελουμε να χτυπήσουμε ένα αβγό και να ρίξουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού και μετά να το προσθέσουμε στο κατσαρολάκι με το ζωμό του φαγητού μας ανακατεύοντας συνεχώς. Εγώ συνήθως δε βάζω αβγό για να γίνει πιο ελαφριά. Αν είναι πηχτή προσθέτουμε κι άλλο ζωμό από το φαγητό κι αν δεν έχουμε λίγο ζεστό νεράκι. Θέλουμε η μπεσαμέλ μας να γίνει σαν σάλτσα, να μην είναι πηχτή όπως του παστίτσιου.
Σερβίρουμε στα πιάτα περιχύνοντας τους ντολμάδες μας με μπολικη μπεσαμέλ. Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου