Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΠΙΤΑ
Τα μανταρίνια έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, οπότε αυτή η συνταγή έρχεται να συμπληρώσει το τετράδιο συνταγών μας! Νόστιμη, εύκολη και γρήγορη!
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτo φύλλο κρούστας
1 φλ.τς καλαμποκέλαιο
250 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 3 μανταρίνια
1 φακ. μπέϊκιν πάουντερ
1 βανίλια
5 αυγά χτυπημένα
500 γρ. γιαούρτι αγελαδινό 4% λιπαρά
Για το σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
ξύσμα και χυμό από 2 μεγάλα μανταρίνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγουμε το φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο μας να στεγνώσει – θα χρειαστεί περίπου 15′. Στο διάστημα αυτό βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά κι ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Με τα χέρια μας ψιλοκόβουμε το στεγνό φύλλο και με τα δάχτυλα ξεχωρίζουμε τα κομμάτια του όσο πιο καλά μπορούμε. Το προσθέτουμε στο μείγμα μας κι ανακατεύουμε πολύ καλά, να βραχούν τα φύλλα από τα υγρά. Αφήνουμε 10′ να ξεκουραστεί κι ανάβουμε το φούρνο μας στους 180.
Παίρνουμε ένα ταψί ορθογώνιο, το βουτυρώνουμε, το αλευρώνουμε και αδειάζουμε τη μανταρινόπιτα στο ταψί μας προσέχοντας να είναι λεπτή σε πάχος. Με ένα κουτάλι ισιώνουμε την επιφάνεια και την αφήνουμε να σταθεί για 15’. Για να να ψηθεί τέλεια στον καλά προθερμασμένο φούρνο, την βάζουμε στην κάτω σχάρα, στους 180, στις αντιστάσεις, ή στη μεσαία σχάρα στους 160 στον αέρα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί- περίπου 35 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Αν το ταψί σας είναι μικρότερο κι η μανταρινόπιτα πιο παχιά θα χρειαστεί περισσότερη ώρα ψήσιμο, οπότε ελέγξτε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με μία οδοντογλυφίδα.
Βγάζουμε τη ζεστή μανταρινόπιτα και τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Για το σιρόπι: Βάζουμε στην κατσαρόλα μας τη ζάχαρη και το νερό κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Βράζουμε για 5′. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του μανταρινιού. Αφήνουμε να κρυώσει και στη διάρκεια φτιάχνουμε την πίτα μας.
Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι τη ζεστή μανταρινόπιτα και διακοσμούμε εάν θέλουμε με φετούλες μανταρινιού πολύ λεπτά κομμένες ή με αμύγδαλο φιλέ. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου