Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014


ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΚΙΜΑ Ή ΠΑΤΑΤΑ

Σήμερα φτιάχνουμε πιροσκί για το βράδυ. Τα γεμίζουμε με κιμά ή τυρί ή πατάτα. Σας δίνω τις συνταγές και για τις τρεις γεμίσεις. Είναι φοβερά!

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

1 φακελάκι μαγιά
1 φλ. τσ. χιλαρό νερό
1.5 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι
2.5 φλ. τσ. αλεύρι για ψωμί

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ ΚΙΜΑ
 

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πάστα τομάτας
1 κ.γ. αλάτι
λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη
1 ποτήρι νερό
2 κ.σ. λάδι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ ΤΥΡΙ
 

1/2 κιλό φέτα
1 φλ.τσ. γιαούρτι στραγγιστό
πιπέρι και λίγη ρίγανη
1 κ.σ. λάδι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ
 

1/2 κιλό πατάτες βρασμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

ηλιελαιο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ενα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη και 1/2 φλυτζάνι αλεύρι. Διαλύουμε καλά τη μαγιά και αφήνουμε σκεπασμένο για ένα τέταρτο της ώρας να φουσκώσει.
Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη με πετσέτα σε ζεστό μέρος για 40 - 45 λεπτά περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση διαλέγοντας από τις τρεις γεμίσεις αυτή που θέλουμε. Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε σε λάδι το κρεμμύδι και τον κιμά μέχρι να χωριστούν τα μπαλάκια του κιμά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του.
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί, το γιαούρτι, το λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τις πατάτες, τις πατάμε με το πηρούνι να γίνουν πουρές. Σε ένα σαχανάκι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Το προσθέτουμε στις λιωμένες πατάτες. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Εν τω μεταξύ έχει γίνει η ζύμη μας και την ζυμώνουμε λίγο ακόμη για να ξεφουσκώσει. Παίρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη και τα ανοίγουμε σε ένα στρογγυλό φυλλαράκι. Βάζουμε μία κ.γ. από τη γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε το φυλλαράκι μας. Το ρολάρουμε ανάμεσα στα χέρια μας να κλείσει καλά και το αφήνουμε σε μία πιατέλα με χαρτί.
Βάζουμε το τηγάνι μας να κάψει και ρίχνουμε το λάδι. Παίρνουμε τα πιροσκί μας και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι από όλες τις πλευρές. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε. Καλή επιτυχία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου