Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014


ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΚΑΣΤΡΩΜΕΝΕΣ

Δεν είναι τίποτε άλλο από τις γεμιστές πατάτες. Πάντα μου άρεσαν οι γεμιστές πατάτες. Με συνοδεία μανιταρόταρτας και μίας πράσινης σαλάτας είναι το καλύτερο για ένα εύκολο γεύμα με φίλους!

ΥΛΙΚΑ

10 πατατες μέτριες
200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι νερό
1 φλ. καφέ ρετσίνα
2 φλ. τσ. τριμμένο γκούντα
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμυδάκι και τον κιμά μας. Ανακατεύουμε τον κιμά να τριφτεί και να χωριστεί. Προσθέτουμε τη ρετσίνα και το νερό, αλάτι, πιπέρι , ρίγανη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς μας και έχουν φύγει τα υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες μας και τις σκουπίζουμε. Τις βάζουμε σε ένα ταψί, αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγο βούτυρο και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Μετά τις κόβουμε στη μέση και αδειάζουμε την ψίχα τους. Αφήνουμε τα σκαφάκια αραδιασμένα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ψίχα της πατάτας με το ένα φλ.τσ. γκούντα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε μία κουταλιά κιμά σε κάθε σκαφάκι, από πάνω βάζουμε μία κ.σ. πατατογέμιση και από πάνω ρίχνουμε γκούντα τριμμένο. Βάζουμε ένα μικρό κομματάκι βούτυρο επάνω από κάθε σκαφάκι και ψήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο.
 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Μπορείτε να μην τις κάνετε με κιμά, αλλά μόνο με γέμιση τυριών. Για αυτή την παραλλαγή θα προσθέσετε μέσα στη ψίχα από τις πατάτες, γκούντα τριμμένο, παρμεζάνα και τυρί φέτα τριμμένη καθώς και λίγο μοσχοκάρυδο.

Επίσης μπορείτε αντί να βάλετε γκούντα τριμμένο επάνω από κάθε πατάτα, να βάλετε μπεσαμέλ. Τότε το πιάτο μας πάει πιο πολύ σε φαγητό και όχι σε μεζέ.

Καλή επιτυχία!



Φωτογραφία: ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΚΑΣΤΡΩΜΕΝΕΣ

Δεν είναι τίποτε άλλο από τις γεμιστές πατάτες. Πάντα μου άρεσαν οι γεμιστές πατάτες. Με συνοδεία μανιταρόταρτας και μίας πράσινης σαλάτας είναι το καλύτερο για ένα εύκολο γεύμα με φίλους!

ΥΛΙΚΑ

10 πατατες μέτριες
200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι νερό
1 φλ. καφέ ρετσίνα
2 φλ. τσ. τριμμένο γκούντα
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμυδάκι και τον κιμά μας. Ανακατεύουμε τον κιμά να τριφτεί και να χωριστεί. Προσθέτουμε τη ρετσίνα και το νερό, αλάτι, πιπέρι , ρίγανη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς μας και έχουν φύγει τα υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες μας και τις σκουπίζουμε. Τις βάζουμε σε ένα ταψί, αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγο βούτυρο  και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Μετά τις κόβουμε στη μέση και αδειάζουμε την ψίχα τους. Αφήνουμε τα σκαφάκια αραδιασμένα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. 
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ψίχα της πατάτας με το ένα φλ.τσ. γκούντα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε μία κουταλιά κιμά σε κάθε σκαφάκι, από πάνω βάζουμε μία κ.σ. πατατογέμιση και από πάνω ρίχνουμε γκούντα τριμμένο. Βάζουμε ένα μικρό κομματάκι βούτυρο επάνω από κάθε σκαφάκι και ψήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Μπορείτε να μην τις κάνετε με κιμά, αλλά μόνο με γέμιση τυριών. Για αυτή την παραλλαγή θα προσθέσετε μέσα στη ψίχα από τις πατάτες, γκούντα τριμμένο, παρμεζάνα και τυρί φέτα τριμμένη καθώς και λίγο μοσχοκάρυδο. 

Επίσης μπορείτε αντί να βάλετε γκούντα τριμμένο επάνω από κάθε πατάτα, να βάλετε μπεσαμέλ. Τότε το πιάτο μας πάει πιο πολύ σε φαγητό και όχι σε μεζέ. 

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου